Richt Training en coaching voor Professionals - Richt

Bijzondere voordelen van e-coaching

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Nog niet iedereen is even bekend met de voordelen van e-coaching. Toch zijn er een aantal bijzondere voordelen te noemen. Waarom bijzonder? Omdat ze samen, ten opzichte van uitsluitend afspraken in fysieke vorm (face to face), van grote waarde zijn in een coachtraject.

Alhoewel we in coronatijd nauwelijks face to face afspreken en het soms even wennen is om online kennis te maken, ervaren we nu ook veel voordelen van e-coaching.

3 belangrijke voordelen van e-coaching

In gesprek op je eigen plek

E-coaching gebeurt via het internet. Dat kan dus via e-mail, maar ook door te videobellen. Wij gebruiken daarvoor Pluform. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je dus in gesprek met je coach.

Dat scheelt je reistijd en ook merken we dat cliënten het fijn vinden om in een vertrouwde omgeving gecoacht te worden. Thuis of op het werk, zolang je maar vrijuit kunt spreken zonder gestoord te worden. Een enkele keer treffen we deelnemers ook lekker buiten aan. Waarom ook niet!

Zelf werken we ook zoveel mogelijk vanuit huis. Soms tref je een coach aan vanuit kantoor, maar ook hebben zij thuis een werkplek ingericht met een goede camera en een headset.

Aan jezelf werken op je eigen moment

De persoonlijke gesprekken worden vaak opgevolgd door thuiswerk. Dat kan zijn iets lezen, een video kijken of het doen van oefeningen en natuurlijk het reflecteren. In je reflectie is waar de magie gebeurt. Een coach voorziet je in gepaste oefenstof die direct bijdraagt aan jouw coachdoelen.

Hoe heerlijk is het om aan je eigen keukentafel of onder een verwarmde afkapping tot nieuwe inzichten te komen. We raden aan om op meerdere momenten in een week even 20-30 minuten de tijd te nemen voor wat ‘intern werk’. Uiteraard zul je afhankelijk van wat jouw doelen zijn bijvoorbeeld ook op je werk worden uitgedaagd.

Een groot voordeel van e-coaching is bovendien dat jouw coach altijd  benaderbaar is. Via Pluform ben je zo ingelogd en kun je direct even een bericht van je afschrijven. Je coach krijgt een melding van je bericht en ook kun je bij spoed een sms sturen.

Bepaal je eigen tempo

De één leert en ontwikkelt sneller dan de ander. We houden van korte intensieve begeleiding, maar harder je best doen kan ten koste gaan van belangrijke leermomenten.

Elke uitdaging is uniek en alhoewel er soms overlap is, zijn er nog andere voorwaarden die meespelen bij jouw tempo van je ontwikkeling. Werk je bijvoorbeeld fulltime of parttime, heb je kinderen, sport je of ben je veel op reis?

Soms heb je ook gewoon even tijd nodig voor wat denkwerk en verdieping. Groei vergelijken we wel eens met de rijping van een vrucht. Soms kun je wat bijmesten, maar over het algemeen moet de natuur zijn werk doen.

voordelen van e-coaching

Nog meer voordelen van e-coaching

Er zijn voor- en nadelen te noemen van e-coaching. Soms wordt een beetje non-verbale communicatie gemist. Ook lijkt het lastig om je emotioneel in te leven in een gesprek video. Toch is het een misvatting om te denken dat er geen verbondenheid kan ontstaan via de digitale weg.

Uit de praktijk en ook uit onderzoek blijkt dat er nog meer voordelen kleven aan e-coaching:

Op afstand verbonden zijn via e-coaching

Er is wel degelijk sprake van non-verbale communicatie via video. Net zoals in een face to face gesprek, is hier ook de mogelijkheid om uitdrukkingen van het gezicht af te lezen. In de meeste gevallen maakt het een gesprek effectiever. Alhoewel we regelmatig horen dat de voorkeur ligt bij een face tot face gesprek, wordt na een videogesprek vaak ontdekt dat er een goede ‘connectie’ gemaakt kan worden.  

E-coaching is effectief

Er wordt soms gevreesd voor de effectiviteit van e-coaching, maar in de regel blijkt dat ongegrond. E-coaching blijkt bij diverse thematiek waar wij vaak mee werken juist zeer effectiever. Door Alexander Waringa en Anne Ribbers is hier onderzoek naar gedaan.

“Je ziet dat in de eerste e-mails die mensen schrijven veel krachttermen staan. Bij latere mails over hetzelfde onderwerp gaan mensen afstand nemen en worden ze reflectiever en milder.”

En dat merken wij ook op. We houden er rekening mee dat niet iedereen even gemakkelijk schrijft. Ook dat levert in de praktijk geen belemmering op.

Meer tijd en gelegenheid voor reflectie

Door berichten uit te wisselen, ontstaat er meer gelegenheid voor reflectie. Reflectie is één van de magische ingredienten van coaching.

Kosteneffectieve inzet van e-coachen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Door e-coaching kun je sneller handelen en meer resultaat bereiken

Bij uitsluitend wekelijks gesprekken en het geven van ‘thuiswerk’ is er één en soms twee keer per week contact. Cliënten kunnen in hun Pluform altijd een bericht naar de coach sturen. De coach streeft na om uiterlijk een werkdag later een bericht terug te sturen. Bij spoed kan via een SMS de coach een bericht ontvangen, waardoor binnen enkele uren ook met een SMS gereageerd kan worden. Bij frequenter contact kan sneller gehandeld worden en meer resultaat worden geboekt. We zien deze additionele berichten niet als een vervanging van het persoonlijke contact. Wel als een waardevolle ondersteuning.

Door e-coaching kun je snel vertrouwen geven en meer toewijding creëren

Het is allerminst de bedoeling dan je als deelnemer afhankelijk wordt van een coach. Toch is het fijn om te ervaren dat een coach er voor je is als je die nodig hebt. Door wat vaker contact te hebben en soms een extra tekstbericht te ontvangen, ontstaat er een intensievere begeleiding dat je net wat extra vertrouwen en toewijding kan geven op het moment dat je het nodig hebt.

Met e-coaching pas je de communicatie aan op de deelnemer

Tekst, video en audio. Tegenwoordig is praten en boeken lezen niet meer de norm. De telefoon en tablets zijn niet meer uit het kantoorbeeld weg te denken. Consumeren van informatie doen we meer via YouTube, PodCasts en e-books. Door middel van e-coaching bedienen we deelnemers meer via de gangbare kanalen. De één wil videobellen, een ander stuurt liever wat meer berichten.

E-coaching is leuk!

Wij worden vooral blij van e-coaching door de afwisseling en gevarieerde wijze waarop wij informatie kunnen delen. Het afwisselen van digitale kanalen zoals beeldbellen of tekstberichten, geeft ook ruimte om op een speelse manier om te gaan met ‘leren’. Regelmatig wordt een oefening ingeleid met een YouTube filmpje. Uit ons eigen kanaal of ter inspiratie.

Kun jij raden waarom we bijvoorbeeld dit filmpje zouden delen?

Die 19 miljoen views komen natuurlijk niet omdat wij dit filmpje wel eens delen. We delen ook boekentips wanneer er meer behoefte blijkt aan inspiratie of kennis dat bijdraagt aan de ontwikkeling. Het variëren houdt het interessant en houdt deelnemers betrokken bij het traject.

E-coaching kan anoniem

Wij maken het niet zo vaak mee, maar aan e-coaching kan ook anoniem deelgenomen worden. Er bestaat soms een drempel waardoor iemand niet om hulp vraagt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een e-mailalias van bijvoorbeeld Gmail een account te maken in Pluform. Op die manier kun je anoniem deelnemen aan de e-coaching.

Weet jij nog meer voordelen te noemen?

Stuur ze in een reactie hier onder dan nemen we ze op in onze lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel met jouw netwerk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *