Richt Coaching

6 leerpunten die Minke en Peter meenemen uit de opleiding tot e-coach

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Om meer kwaliteit in onze e-coaching te kunnen stoppen, zijn Peter en Minke begin januari van 2021 gestart met een opleiding tot e-coach. In dit blog delen we 6 leerpunten die we meenemen uit de opleiding. Minke en Peter stelden elkaar ieder drie vragen tijdens het volgen van de opleiding.

Waarom de opleiding tot e-coach gedaan?

Waar mogelijk starten we face to face met een persoonlijk gesprek. Natuurlijk voeren we ook nog steeds persoonlijke gesprekken. Vooral wanneer techniek en urgentie het niet toelaten om online te communiceren. Daarnaast werken we veel online.

We hebben inmiddels geleerd dat e-coaching, mits goed toegepast, een fantastische (en leuke) vorm is om coaching aan te bieden.

Ook ontdekten we dat bij het online coachen vaardigheden nodig zijn die anders zijn dan bij gespreksvoering. Hoe maak je verbinding in een online gesprek en hoe motiveer en activeer je via tekst?

“E-coaching is geen vervanging van, maar een vorm van coaching op zichzelf”

Online begeleiding effectief inzetten, vraagt om specialistische vaardigheden op gebied van taalanalyse en strategieen. In de opleiding tot e-coach leerden Minke en Peter om de begeleiding succesvol in te zetten. De opleiding, die is ontworpen door Anne Ribbers en Alexander Waringa, heeft een stevig fundament in de wetenschappelijke theorie en de praktijk.

Deelname leidt ook tot toetreding tot het e-coach en e-Counselor Register als Certified eCoach Level 1.

“E-coaching is een unieke coachvorm op afstand, waarin verschillende online kanalen worden ingezet.”

De ervaringen van Minke en Peter

Minke en Peter hebben na een aantal online sessies en een periode van oefenen met een cliënten elkaar drie vragen voorgelegd over hun persoonlijke leermomenten. Dit zijn de 6 leerpunten die zij meenemen na het volgen van de opleiding.

1. E-coaching is een moderne en krachtige coachvorm wanneer goed toegepast

Minke: Waarom wilde je deze cursus doen?

Peter: “Tijdens de opleiding toegepaste psychologie hadden we met studiegenoten al een module e-coaching gevolgd. Zeg maar een light versie van wat we nu hebben gedaan. Toen was mij al wel duidelijk geworden dat e-coaching bijzonder effectief is.

Het biedt unieke voordelen voor de deelnemer en stapt wat af van de conventionele manier van coaching en hulpverlening, dat vaak nog een beetje een therapeutisch imago heeft.

Sinds de start van Richt vorige jaar werken we met Pluform, een bekend e-coaching systeem. Daarin zijn de functies wel duidelijk, maar zoals met elk instrument, moet je ook de vaardigheden ontwikkelen om er goed mee te kunnen spelen. Dat geldt ook voor e-coaching. Dat vraagt om andere vaardigheden dan gespreksvoering.”

2. Taal heeft een bijzondere impact

Peter: “Wat heeft je het meest verrast aan de cursus e-coaching?”

Minke: “Ik heb vorige week nog een blog geschreven over de kracht van taal. Ik vind het bijzonder wat je allemaal uit de teksten van een coachee en teksten van jezelf als coach kunt halen.

Het maakt je weer heel bewust van dat je sommige woorden beter niet kunt typen, omdat het heel anders over kan komen dan wanneer je het zou zeggen.”

3. E-coaching is ook gewoon een gesprek tussen twee mensen

Minke: “Je hebt een proeftraject mogen doen, wat zijn jouw Tops en Tips. Kan je van allebei 1 noemen?”

Peter: “Oh ja, we hebben inderdaad uitgebreide intervisie gedaan na een proeftraject. Nou ja, eerst dacht ik, dat wordt niet zo heel spannend want dit doe ik toch al een jaar. Alleen na de eerste studiesessies over taalanalyse en strategieen dacht ik wel even: okay! Dit is andere koek.

Mijn tops gingen vooral in op de opbouw van de berichten en het effect van mijn ingezette oefeningen. Dat bracht het oefentraject al snel in de juiste flow. Als tip kreeg ik mee om meer in te gaan op de randzaken en het opleuken van de berichten. E-coaching is wat dat betreft ook gewoon een conversatie in een relatie, dus een beetje persoonlijkheid en sfeer is daarin ook belangrijk.”

4. Een coachtraject met face-to-face sessies én e-coaching is bijzonder krachtig

Peter “Hoe ga je je nieuwe skills inzetten na de opleiding?”

Minke: “Heel simpel, in een nieuw aanbod voor coachees. De coachee die een heel duidelijk doel heeft waarmee hij aan de slag wil, kan heel goed een blended traject volgen (persoonlijke coaching afgewisseld met mailcoaching).

Doordat ik nu beter in staat ben om de behoeftes van de coachee te lezen kan ik nog beter ‘op afstand’ coachen. Zonder dat de coachee het als minder persoonlijk ervaart.”

5. Schrijven en lezen is ook persoonlijk en leuk

Minke: “Je hebt een proeftraject mogen doen, wat zijn jouw Tops en Tips. Kan je van allebei 1 noemen?”

Peter: “Nou, ter aanvulling op de vorige vraag, besteed ik nu meer tijd aan de coachrelatie in een tekstbericht. Dus, naast een functioneel kernbericht, vraag ik ook naar hoe het weekend was en houd ik meer ruimte vrij voor een grapje tussendoor. Zo ontstaat er een dynamischer gesprek.

Los daarvan, hebben we een aantal interessante specialistische vaardigheden geleerd. In e-coaching werken we bijvoorbeeld met de ABC methode, passen we de eCoachpro strategie toe en doen we dus actief aan taalanalyse en passen we verschillende taalstrategieën toe om coachdoelen te behalen.”

6. Slow and steady wins the race

Peter: “Wat vond je het meest lastige aan de cursus, en wat heb je ervan geleerd?”

Minke: “Dit zijn 2 vragen in 1. 😉

Dat is meteen een van de lastigste dingen aan e-coaching. Om niet teveel vragen op iemand af te vuren in één bericht. In een gesprek kun je jezelf corrigeren en zeggen ‘ik besef me dat ik wel erg veel vragen stel, laat ik eens beginnen met deze vraag’.

Tijdens mailcoaching is het de kunst om de coachee niet ‘af te schrikken’ met een hoop vragen. Dus kleine stapjes nemen en niet teveel in één keer willen. Kleine stapjes leveren kleine succesjes op voor en dat is belangrijk om ‘aan boord’ te blijven.”

Deel dit artikel met jouw netwerk: