Richt Coaching

Leiderschap van mens tot mens

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Wij dromen van een wereld waarin voor iedereen ‘werk’ een waardedomein is dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Waar je plezier in hebt en gelukkig van wordt. Dat kan naar ons idee alleen vanuit mensgericht werken. Maar hoe doe je dat precies?

Natuurlijk leiderschap centraal

Een ‘natuurlijke leider’ herken je aan zijn echtheid. Hij doet niet alleen zo, hij is zoals jij hem ervaart. Puur. Zonder masker of bijbedoeling. Open, eerlijk, transparant en kwetsbaar. Alleen vanuit die echtheid ontstaat inspiratie en duurzame motivatie. Voelt het dagelijks als hard werken? Of wil het telkens maar niet lukken? Misschien ben je dan wel een goede leidinggevende, maar geen natuurlijke leider.

Leiderschap betekent ook dat er volgzaamheid ontstaat. Ongedwongen, zonder te manipuleren of te forceren, te leuren of te trekken. Werknemers luisteren naar je. Omdat ze in je geloven en op een prettige manier met je in gesprek zijn. Niet omdat het volgens richtlijnen zo bepaald is. Of omdat het moet.

handen natuurlijk leiderschap

Leiderschap is jezelf leren kennen

Vanuit natuurlijk leiderschap ontstaat ontspanning en (zelf)vertrouwen. Dat straal je uit en je weet daardoor het beste te halen uit jezelf en de mensen om je heen. Een belangrijk aspect van dit proces is authenticiteit. Het zegt wat over wie je bent en daar kun jij je ook naar gedragen. Overtuigd en zeker.

Dat betekent dus jezelf echt leren kennen. Natuurlijk leiderschap begint namelijk met persoonlijk leiderschap. De verantwoordelijkheid nemen over hoe jij werkt als mens en hoe dat tot uiting komt in je werk. Maar net zo goed in je relaties en familie.

Houding van een natuurlijke leider

Niet alleen authenticiteit speelt een grot rol. De belangrijkste houdingsaspecten van een natuurlijke leider zijn naar ons idee een mix van deze punten:

  • Authenticiteit; dichtbij je eigen kernwaarden blijven en vanuit hier en nu handelen.
  • Zonder oordeel; oprechte nieuwsgierigheid en vrij van oordeel zorgt voor vertrouwen zodat de ander zijn volle potentieel kan benutten.
  • Zelfreflectie/ -ontwikkeling; inzicht hebben in eigen identiteit, waarden, interesses, sterktes, zwakten, belemmeringen. Vanuit hier leiding geven aan jezelf en daardoor een voorbeeld zijn voor een ander.
  • Kracht van kwetsbaarheid; je uit durven spreken ook al heb je de wijsheid niet in pacht. Door dit vanuit respect te doen creëer je nieuwe inzichten voor de ander en dus voor de organisatie.

mensgericht leiderschap

Samenwerken van mens tot mens

Een natuurlijk leider werkt bovenal mensgericht. Wie jij bent, wordt bepaalt door de impact die je hebt op anderen. Dat wil zeggen dat jij bewust bent van jouw invloed op een ander en ook andersom. Wat de invloed van een ander is op jou.

Dat je rekening houdt met de mensen waarmee je werkt, door jezelf niet op een voetstuk te plaatsen maar vanuit gelijkwaardigheid en verbondenheid. Dat je niet alleen naar fysieke veiligheid kijkt, maar ook naar sociale en psychologische veiligheid. Dat je het mentale welzijn belangrijk maakt en niet alleen aandacht besteed aan fysieke basisbehoeften, maar ook psychologische basisbehoeften.

Een positieve werkenergie is niet alleen presteren, het is samen werken aan iets dat de moeite waard is om samen aan te werken. Ben jij het hiermee eens? Of wil je graag groeien als persoonlijk leider? Werken aan een van jouw houdingsaspecten? Bij Richt helpen we je graag!

Deel dit artikel met jouw netwerk: