Richt Coaching

Een confronterende brief aan jezelf

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Jezelf confronteren kan pijnlijk zijn. Als je wilt leren van jezelf, dan wordt je onvermijdelijk uitgedaagd. Door wat je denkt. Wat je voelt.

Het is heus niet erg om af en toe kritisch te zijn op jezelf. Dat is wel wat anders dan jezelf ‘straffen’ door je eigen gedrag te veroordelen.

Jezelf confronteren hoeft niet vervelend te zijn. Integendeel. Dat kan anders. Liefdevol.

Dat was ook het geval bij ‘Arno’ (fictieve naam natuurlijk). Arno ging op zoek naar zijn waarden om te ontdekken wat hij belangrijk vindt in het leven. En ook in zijn werk. Je neemt jezelf tenslotte mee naar je werk.

Het was voor hem onduidelijk waarin hij op dit moment werd uitgedaagd. Dat leidde tot lusteloosheid, een zinloos gevoel ervaren, gebrek aan motivatie en minder plezier in het werk hebben. Hij wist eigenlijk niet te benoemen wat hij belangrijk vindt. Arno is nog een jonge twintiger, dus hij had er eigenlijk nog niet zo bij stilgestaan. Toch werd hij ergens flink in uitgedaagd. Maar waarin dan?

De antwoorden kwamen bovendrijven tijdens het uitschrijven van een brief die ik als oefening regelmatig inzet bij het thema ‘waarden’. De brief raakte hem, mij en leidde uiteindelijk tot een ommekeer in zijn proces. Die brief wil ik je niet onthouden en ik heb gevraagd of ik hem (anoniem) mocht delen.

Dit is wat Arno schreef aan zichzelf.

“Lieve Arno,

Je bent goed bezig met het werken aan jezelf. Je wilt de beste ik in jou naar boven halen. Heel begrijpelijk. Ik denk dat jij je de komende tijd op verschillende waarden moet gaan richten.

Richt je met name op liefde, uitdaging en vriendschap. Ik denk namelijk dat je daardoor minder stress en frustratie gaat ervaren. Je kan wat minder aandacht besteden aan het werk.

Nu klinkt dit een beetje gek aangezien je dagelijks werkt, maar probeer het iets meer los te laten. Wees niet kritisch op jezelf als het even niet lukt. Steek die energie in de waarden waar je nu je aandacht aan moet gaan geven.

Liefde

Als je meer rust en ontspanning zoekt, is het verstandig om veel aandacht in de liefde te steken. Blijf praten met elkaar. Spreek jullie gevoelens uit. Geef ook zeker aan wanneer het je allemaal even teveel wordt. Hier kun je veel positieve dingen uithalen. Jullie band wordt dan nog sterker en dan wordt de communicatie een sterke factor in jullie relatie. Dit zorgt voor duidelijkheid, rust en ontspanning. Kortom, minder stress en frustratie.

Uitdaging

Blijf jezelf ook zeker uitdagen. Of dit nou op je werk is of met je hobby te maken heeft. Stel doelen die je behalen wilt, maar wees ook niet te streng voor jezelf als dit niet lukt. Soms is het een kwestie van loslaten. Je zult zien dat als je er minder mee bezig bent, dat je de doelen die je belangrijk vindt uiteindelijk zult gaan behalen. Laat los en ook dit zorgt voor minder prikkels, stress en frustratie.

Vriendschappen

Door wat extra energie te steken in je sociale contacten, zul je merken dat je hier ook veel voor terug krijgt. Vriendschap komt van twee kanten. Maar let wel op dat je hier niet teveel aandacht aan besteedt, zodat het in je thuissituatie botst. Het is goed om hier aan te werken, maar geef het tijd en ruimte. Ook dit gaat ervoor zorgen dat je minder stress en frustratie gaat ervaren. Je bent hierdoor ook minder prikkelbaar.

Je doet dit uiteindelijk voor jezelf en de belangrijkste mensen om je heen. Zorg ervoor dat je in balans bent en let er op dat je stevig en lekker in je vel zit.”

Arno

In deze oefening wordt gevraagd om de brief aan jezelf op te sturen. Dat kan door het in een envelop af te sluiten en aan iemand te geven die hem over een aantal maanden weer teruggeeft. Op opstuurt.

Of je kunt de brief aan jezelf mailen via FutureMe.org. Erg leuk om eens te doen!

Hoe gaat het nu met Arno?

Hij werkt met meer plezier, energie en haalt meer voldoening uit zijn werk. Juist omdat hij dat ook haalt uit zijn eigen tijd. De waarden hebben gezorgd voor richting. Voor zin.

Tijdens een persoonlijk coachingstraject is het doel vaak om beter te functioneren. In het werk. Wat dat dan ook inhoudt. Hoe het met jou en de mensen om je heen en thuis gaat, geeft absoluut een bijdrage aan je werkprestaties en geluk. Het kan op je werk nog zo goed gaan, als het thuis hommeles is, leidt je werk daaronder.

Wil je meer weten of ontdekken over waarden en zinvol werken? Neem gerust eens contact op voor een gratis adviesgesprek.

Deel dit artikel met jouw netwerk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *