Richt Training en coaching voor Professionals - Richt

Hoe je met complimenten geven de werkprestaties verbetert

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Het geven van betekenisvolle complimenten aan je collega’s is een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen, relaties te versterken en een productieve werkomgeving te creëren. In dit artikel leer je tips over hoe je complimenten kunt geven die echt het verschil maken, samenwerking aanmoedigen en een sfeer van respect creëren.

Er is geen makkelijkere manier om een collega beter te laten voelen met wat hartelijkheid. Door bijvoorbeeld een compliment te geven. Een ondergewaardeerde manier van positieve feedback naar ons idee. Want zeg nou zelf, jij vind het toch ook leuk om een compliment te ontvangen?

Het is een cliché, maar die zijn vaak waar: wat je aandacht geeft groeit.

Dus wat let jou om wat meer te strooien met complimentjes op de werkvloer? Een kleine aanmoediging is misschien al voldoende om een stap te zetten naar een grote ontwikkeling. Een paar graden van koers veranderen wanneer je de oceaan oversteekt, kan het verschil zijn tussen aankomst in New York of Miami.

Begrijp wat een compliment betekenisvol maakt

Het is belangrijk om te begrijpen wat een compliment betekenisvol maakt om er een te geven die het gewenste effect heeft. Een betekenisvol compliment is specifiek, oprecht en gericht op de prestaties of kwaliteiten van de persoon.

Vermijd generieke complimenten zoals “goed gedaan” of “je bent zo slim”, omdat deze geen echte bewondering overbrengen voor het harde werk van de persoon. Maak in plaats daarvan een inspanning om specifiek te zijn bij het geven van een compliment.

Zeg bijvoorbeeld zoiets als “ik waardeer echt jouw toewijding om dit project op tijd af te krijgen” of “jouw creatieve ideeën zijn altijd zo inspirerend”. Complimenten als deze laten zien dat je de bijdragen van je collega’s oprecht waardeert en maken dat ze zich gewaardeerd voelen.

Quotefancy

Wees expliciet, compromisloos, hartelijk en tijdig

In ‘Coachen als professie’ gebruikt Ien van der Pol ECHT als acroniem om te laten zien waar je rekening mee kunt houden bij het geven van een, tja, echt compliment.

  • Expliciet: Wees zo specifiek als je kunt en benoem wat je hebt gezien en wat iemand doet.
  • Compromisloos: Geef het compliment onvoorwaardelijk en verwacht er niets voor terug. Dit doet meteen afbreuk aan de waarde van je compliment.
  • Hartelijk: Om iemand positief aan te spreken, moet je met positiviteit komen. Hoe gek je dag ook is.
  • Tijdig: Wees er snel bij. Wanneer je een compliment geeft, wil je er snel bij zijn. Een soort van ‘omgekeerde heterdaad’.

Maak het persoonlijk en spontaan

Ien van der Pol benadrukt dat het beter is om bij het geven van complimenten spontaan te zijn dan te geprogrammeerd. Het zal natuurlijk opvallen als je van de ene op de andere dag een ‘hartelijke Harry’ wordt. Als je dit tot een kunst wil verheffen, zorg er dan voor dat je het persoonlijk maakt en in je eigen woorden zegt.

Dus: “Hé Monique! Wat ontzettend fijn dat je vanmorgen zo vlot aan de gang ging met die takenlijst. Je hebt ze ook nog eens stuk voor stuk zeer nauwkeurig verwerkt. Ik word er helemaal blij van!” En niet. “Goed gedaan hoor.”

Door complimenten te geven, geef je je collega’s een gevoel van erkenning en waardering, wat hun zelfvertrouwen kan vergroten. Wanneer mensen zich gewaardeerd voelen, zijn ze vaak gemotiveerder en productiever op het werk. Bovendien kan het geven van complimenten bijdragen aan een positieve sfeer op de werkvloer, wat kan leiden tot meer teamwork en betere samenwerking.

Maar het geven van complimenten is niet alleen gunstig voor de ontvanger, het kan ook voor de gever voordelen opleveren. Het kan bijvoorbeeld helpen om relaties te verbeteren en het vertrouwen tussen collega’s te vergroten. Bovendien kan het geven van complimenten je helpen om jezelf te zien als iemand die bijdraagt aan de positieve cultuur op de werkplek.

Nog meer tips voor het geven van complimenten

  1. Wees specifiek: Geef een compliment dat specifiek gericht is op de actie of prestatie van de collega.
  2. Wees oprecht: Geef alleen een compliment als je het echt meent. Mensen kunnen neppe complimenten vaak doorzien.
  3. Wees tijdig: Geef een compliment zo snel mogelijk na de prestatie van de collega, zodat het effect ervan het grootst is.
  4. Wees hartelijk: Geef een compliment op een positieve en oprechte manier, zodat de ontvanger zich echt gewaardeerd voelt.
  5. Wees consistent: Geef regelmatig complimenten aan collega’s om een positieve sfeer op de werkvloer te bevorderen.

Door deze tips te volgen en regelmatig complimenten te geven, kan je een bijdrage leveren aan een positieve werkcultuur en de productiviteit en het welzijn van jezelf en je collega’s verbeteren. Dus waar wacht je nog op?

Geef vandaag nog een gemeend compliment aan een collega en ervaar zelf het positieve effect dat het kan hebben!

Deel dit artikel met jouw netwerk: