Een ‘ECHT’ compliment geven

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Er is geen makkelijkere manier om een collega beter te laten voelen met wat hartelijkheid. Door bijvoorbeeld een compliment te geven. Een ondergewaardeerde manier van positieve feedback naar ons idee. Want zeg nou zelf, jij vind het toch ook leuk om een compliment te ontvangen?

Het is een cliché, maar die zijn vaak waar: wat aandacht geeft groeit.

Dus wat let jou om wat meer te strooien met complimentjes op de werkvloer? Een kleine aanmoediging is misschien al voldoende om een stap te zetten naar een grote ontwikkeling. Een paar graden van koers veranderen wanneer je de oceaan oversteekt, kan het verschil zijn tussen aankomst in New York of Miami.

Een compliment is een serieuze aanmoediging.

Woorden kunnen net zo goed raken als een schouderklop. Dus hoe maak je dat complimentje dat ECHT binnenkomt? Eentje waar je de rest van de dag nog op kunt zweven achter je sta zit bureau.

Quotefancy

Gebruik ECHT voor een compliment dat raakt

In ‘Coachen als professie’ gebruikt Ien van der Pol ECHT als acroniem om te laten zien waar je rekening mee kunt houden bij het geven van een, tja, echt compliment.

Expliciet

Wees zo nadrukkelijk en specifiek als je kunt. Daarbij benoem je hebt gezien en wat iemand doet.

Compromisloos

Geef het onvoorwaardelijk. Je mag er niks voor terugverwachten. Dat doet meteen af aan de waarde van je compliment.

Hartelijk

Dit is een inkopper natuurlijk. Om iemand positief aan te spreken, zul je met positiviteit moeten komen. Hoe verrückt jouw dag ook is.

Tijdig

Wees er direct bij. Bij geven van een compliment wil je er als de kippen bij zijn. Een omgekeerd heterdaadje.

Complimenteus zijn doe je niet, dat ben je

Ien van der Pol vult daarbij aan dat je bij het gegeven van een compliment liever spontaan bent dan geprogrammeerd. Het gaat natuurlijk opvallen als je van de een op de andere dag de hartelijke Harry gaat uithangen.

Als je dit tot een kunst wil verheven let er dan op dat je dit persoonlijk maakt en in je eigen woorden zegt.

Dus: “Hé Monique! Wat ontzettend fijn dat je vanmorgen zo vlot aan de gang ging met die takenlijst. Je hebt ze ook nog eens stuk voor stuk zeer nauwkeurig verwerkt. Ik word er helemaal blij van!” En niet. “Goed gedaan hoor.”

En nu maar hopen dat je collega een compliment kan ontvangen. 😃🙏🏻

Deel dit artikel met jouw netwerk: